Kelan harkinnanvarainen moniammatillinen yksilökuntoutus neurologisella linjalla tuo helpotusta arkeen
Tämä Kelan kustantama kuntoutusmuoto tarjoaa yksilöllistä ja tavoitteellista tukea sinulle, jolla on neurologiseen sairauteen liittyviä toimintakyvyn haasteita. Kuntoutus on räätälöity vastaamaan juuri sinun tarpeitasi, huomioiden elämäntilanteesi ja voimavarasi. Majoituksen täysihoidolla sisältävä kuntoutus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden keskittyä omaan itseensä. Jos etsit neurologisen kuntoutuksen huippuosaamista, me olemme oikea paikka sinulle. Maskussa keskitytään olennaiseen – sinun tarpeisiisi ja toimintakykyysi. Vaikuttava kuntoutus on intohimomme.
Kenelle palvelu sopii?
Palvelu on tarkoitettu niin vastasairastuneille kuin pidempään sairastaneillekin.
Voit hakea kuntoutukseen, mikäli:
Kuntoutukseen voivat osallistua kaikenikäiset aikuiset, joten se käy myös yli 65-vuotiaille.
Oireiden hallinnan ja itsehoidon oppiminen jo sairauden varhaisessa vaiheessa voi merkittävästi tukea työ- ja toimintakykyä. Kuntoutus on myös erityisen tarpeellinen elämän- ja sairaustilanteen muuttuessa, kun kohtaat uusia haasteita toimintakyvylle ja arjen osallistumiselle.
Mikäli kuulut Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen piiriin, et voi hakea harkinnanvaraista kuntoutusta.
Kuntoutusjaksot räätälöidään tarpeidesi ja tavoitteidesi mukaan
Olemme sinuun yhteydessä puhelimitse ennen kuntoutuksen alkua. Kuntoutusjakso alkaa asiantuntijoiden tekemällä tilannearviolla, jonka pohjalta laaditaan henkilökohtainen kuntoutusohjelma. Ohjelma sisältää sekä yksilöllisiä harjoituksia että ryhmämuotoista toimintaa. Kuntoutuksen tavoitteena on auttaa sinua kehittämään uusia toimintatapoja, jotka tukevat arjessa selviytymistä ja elämänlaatua. Yksilökuntoutuksessa on mahdollisuuksien mukaan samaan aikaan useampia samaa sairautta sairastavia. Tällöin kuntoutuja saa paremmin vertaistukea myös yksilökuntoutuksesta.
Maskussa tukenasi on kokenut ja osaava henkilökunta
Henkilöstöllämme on erityisosaamista neurologisesta kuntoutuksesta. Erityisosaamisemme piiriin kuuluvat esimerkiksi MS-tauti, harvinaiset neurologiset sairaudet, aivo- ja selkäydinvammat, aivoverenkiertohäiriöt (AVH), liikehäiriösairaudet, lihassairaudet sekä epilepsiat.
Moniammatillisen työryhmän tuki on keskeinen osa kuntoutusta. Työryhmään voivat kuulua esimerkiksi neurologian erikoislääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, psykologi, neuropsykologi, sosionomi, sairaanhoitaja, uroterapeutti, seksuaalineuvoja ja ravitsemusterapeutti. Työryhmän jäsenet tekevät tiivistä yhteistyötä kanssasi, ja olet mukana kuntoutuksen suunnittelussa alusta asti. Tavoitteet asetetaan yhdessä, jotta ne vastaavat mahdollisimman hyvin arkeasi ja elämäntilannettasi.
Mitä kuntoutukseen sisältyy ja kuinka se toteutetaan?
Kuntoutukseen sisältyy tavoitteistasi riippuen
- neurologin tapaaminen (sisältyy aina)
- sosionomin, erikoissairaanhoitajan, omahoitajan, fysioterapeutin, psykologin tai neuropsykologin, toimintaterapeutin, ravitsemusterapeutin, uroterapeutin, lantionpohjaterapeutin tai seksuaalineuvojan tapaamisia
- kuntouttavaa hoitoa
- kuntoutuksen ammattilaisten ohjaamia pienryhmiä ja luentokeskusteluja esimerkiksi ravitsemuksesta, liikunnasta, seksuaalisuudesta ja kivusta
- ryhmämuotoista liikuntaa
- monipuolista vapaa-ajan toimintaa ja mahdollisuus kädentaitojen ohjaukseen joko ryhmässä tai yksilöllisesti.
Kuntoutus majoituksineen ja ruokailuineen on asiakkaalle maksutonta. Kela maksaa myös matkakorvausta sekä työelämässä oleville kuntoutusrahaa. Kuntoutus toteutetaan pääsääntöisesti kolmessa viiden vuorokauden jaksossa, joiden aikana majoitutaan kuntoutuskeskuksessa kahden hengen huoneissa. Kuntoutusta rytmittävät ruokailut valoisassa ruokasalissa. Tämä kuntoutus voidaan toteuttaa myös ilman majoitusta, jolloin kuntoutuja majoittuu kotonaan.
Hakuohjeet
1. Ota kuntoutus puheeksi lääkärin kanssa. Lääkäri kirjoittaa kuntoutusta suosittavan B-lausunnon. Suunnitelmassa tulee mainita tarve neurologisen linjan mukaiseen kuntoutukseen.
2. Täytä Kelan hakemus KU132. Kirjaa hakemukseen haluamasi palveluntuottaja, kuten Maskun neurologinen kuntoutuskeskus. Lataa hakulomake (Kela, KU 132) » 3. Toimita hakemukset ja liitteet sähköisesti kirjautumalla OmaKelaan. Vaihtoehtoisesti voit lähettää paperihakemukset ja niiden liitteet Kelaan postitse omalla kustannuksellasi. Kirjaudu OmaKelaan »
Läheisen osallistuminen kuntoutukseen
Läheisellä on tärkeä rooli sairastavan arjessa. Tarvittaessa hän voi olla osan kuntoutusjaksosta kuntoutujan mukana. Jos läheisesi olisi hyvä osallistua kuntoutukseen, ota asia puheeksi lääkärin kanssa, sillä suositus omaisen jaksosta tulee löytyä B-lausunnosta.
Lue läheisen osallistumisen hyödyistä artikkelista: Läheinen mukaan kuntoutukseen »
Oma yksilökuntoutuksen ryhmä harvinaista neurologista sairautta sairastaville
Meillä kuntoutujan kanssa samaan aikaan yksilökuntoutuksessa on mahdollisuuksien mukaan aina myös muita samaa sairautta sairastavia. Esimerkiksi harvinaista neurologista sairautta sairastavien kohdalla vertaistuen toteuttaminen on haastavampaa. Siksi pyrimme koostamaan harnes-ryhmän 17.3.2025 alkaen.
Lue lisää aiheesta »Sanna Turusen näkymättömät oireet eivät jääneet Maskussa huomioimatta
MS-tautia sairastava Sanna Turunen on saanut sairauden mukana erilaisia haasteita arkeensa. Maskun neurologisen kuntoutuskeskuksen ammattilaisten avulla Sanna löysi ratkaisuja erityisesti näkymättömien oireiden hallintaan.
Lue Sannan ja muiden asiakkaidemme kokemuksia »Maskun neurologinen kuntoutuskeskus on kuntoutujien suosikkipaikka
Kelan harkinnanvaraisen moniammatillisen neurologisen linjan yksilökuntoutuksen vuoden 2024 päätöksistä 44 % oli marraskuun loppuun mennessä kohdistunut Maskun neurologiseen kuntoutuskeskukseen.
Lue koko artikkeli »