facebook pixel

Näkymättömät oireet eivät jää Maskussa huomioimatta

MS-tautia sairastava Sanna Turunen on saanut sairauden mukana erilaisia haasteita arkeensa. Maskun neurologisen kuntoutuskeskuksen ammattilaisten avulla Sanna löysi ratkaisuja erityisesti näkymättömien oireiden hallintaan.

Kuva: Emma Nieminen

Kun Sanna Turunen sai myönteisen päätöksen Kelan harkinnanvaraisesta moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta, hän oli helpottunut ja toiveikas. Sanna on sairastanut MS-tautia jo parikymmentä vuotta, ja se on tuonut arkeen erilaisia haasteita. Näistä hän pääsi kertomaan jo ennen kuntoutusjaksonsa alkua, sillä kuntoutus suunnitellaan yksilölliset haasteet huomioiden.

Kun muisti temppuilee, saa työkalupakkiin välineitä Maskusta

Sanna kokee, että Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa on arvokasta ja monipuolista osaamista näkymättömistä oireista. Hänen oireistaan suurin osa lasketaan näkymättömiksi oireiksi, joten hän tietää mistä puhuu.

– Isoimmat haasteet arkeeni tuo uupumus ja sen vaikutukset kongitiivisiin toimintoihin kuten muistiin, uusien asioiden oppimiseen ja arjen askareissa jaksamiseen, Sanna kertoo.

– Sain Maskusta useita toimivia keinoja muistini tueksi, kuten vinkkejä kalenterin ja vihkojen systemaattiseen käyttöön sekä asioiden suunnitteluun ja ennakointiin.

Nykyään Sanna varaa uusien asioiden opettelemiseen aiempaa enemmän aikaa ja osaa selittää haasteitaan myös läheisille. Sen lisäksi, että hän sai rohkaisua olla avoimempi, sai hän myös oikeat sanat ongelmiensa kuvailuun.

– Neuropsykologin neuvosta opettelen kuuntelemaan kehoni signaaleja. Pitää muistaa myös levätä. Jos on sellainen olo, ettei asiat onnistu, lepää hetki, ja kokeile sitten uudestaan, Sanna painottaa.

Sanna arvostaa sitä, että kuntoutuksen aikana otettiin näkymättömien oireiden aiheuttamat haasteet hyvin huomioon. Hän sai lähes kaiken tiedon mukaansa tulostettuna, joten kuntoutuksen jälkeen ei tarvitse olla pelkän muistin varassa.

Fyysisetkään oireet eivät aina näy ulospäin

Myös osa fyysisistä oireista on ulkopuolisille näkymättömiä, mutta sairastavan arjessa sitäkin häiritsevämpiä. Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa näiden oireiden esilletuomiseen rohkaistaan, sillä ratkaisuja on usein löydettävissä.

– Minulla on haasteita nielemisessä. Vaiva on erittäin harmillinen, sillä ruokaa täytyy saada alas monesti päivässä. Kuntoutuksessa sain tietää, mikä konkreettinen ongelma nielemisvaikeuteni takana on, sekä vinkkejä siitä, millainen ja minkä lämpöinen ravinto olisi minulle vaivani huomioiden ihanteellisinta, Sanna kertoo helpottuneena.

Lisäksi Sannalla on jonkin verran urologisia ongelmia. Urologisilla ongelmilla tarkoitetaan esimerkiksi virtsarakon tai suolen toiminnan häiriöitä.

– Sain uroterapeutilta tietoa erilaisista apuvälineistä ja niiden käytöstä. Hänen vinkistään minulla on nykyään käytössä yksinkertainen mutta toimiva apuväline, nimittäin jakkara, Sanna paljastaa.

– Uroterapeutti myös antoi tietoa ruokavalion merkityksestä ja siitä, miten eri ruoka-aineet voivat vaikuttaa oireisiini.

Kuntoutus on yksilöllistä, mutta ei yksinäistä

Moni saattaa ennakkoon ajatella, että yksilökuntoutuksessa jää vaille vertaistukea. Maskussa kuntoutujan kanssa samaan aikaan yksilökuntoutuksessa on mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi myös muita samaa sairautta sairastavia.

– Minun kanssani samaan aikaan kuntoutuksessa oli saman ikäluokan, sukupuolen ja saman sairaustaustan edustajia. Sain heiltä paljon vertaistukea, ja pidämme yhteyttä edelleen, Sanna vahvistaa.

Iltaisin on mahdollista osallistua vapaa-ajantoimintaan, jonka Sanna koki yhteisöllisyyden ja vertaistuen kannalta tärkeäksi.

– On aivan ihanaa, että kuntoutuskeskuksessa järjestetään vapaa-ajanohjelmaa. Lauloin karaokea, askartelin, pelasin Bingoa, pääsin kuuntelemaan konserttia ja pelasimme myös Aliasta porukalla. Osallistuminen on vapaaehtoista, eikä sitä tarvinnut jännittää, Sanna kertoo kokemuksistaan.

Jos arvostaa ammattitaitoa, kannattaa valita Masku

Maskun neurologinen kuntoutuskeskus saa Sannalta erityismaininnan henkilökuntansa ammattitaidosta. Maskussa työskentelee ammattilaisia, joilla on vuosien ja jopa vuosikymmenten kokemus. Heiltä siirtyy arvokasta tietoa myös nuoremmille kollegoille.

– Olen sanonut MS-tautia sairastaville tutuillenikin, että jos haluat saada ammattitaitoista kuntoutusta, mene Maskuun, Sanna painottaa.

 

Lue lisää asiakastarinoita »

Tutustu harkinnanvaraiseen yksilökuntoutukseen »

Katso kurssitarjontamme »