Liikuntaa rakastava Päivi Savolainen sai vinkkejä kuntoutushakuun yllättävästä paikasta
Päivi Savolaisella oli onnea mukana matkassa, kun hän kapusi Madeiran Pico Ruivo -vuorelle. Hän törmäsi Maskun neurologisen kuntoutuskeskuksen työntekijään, sai korvaamattomia neuvoja kuntoutushakemuksen täyttämiseen ja pääsi pian yksilökuntoutukseen Maskuun.
Liikunta monessa muodossa on lähellä Päivi Savolaisen sydäntä. Vuosituhannen alussa urheilullisella Päivillä ilmeni tasapainovaikeuksia ja puutumisoireita, ja hän epäili diagnoosikseen MS-tautia, joka oli todettu myös hänen siskollaan kymmenen vuotta aiemmin. Päivi oli kohdannut edellisinä vuosina suuria ja raskaita henkilökohtaisia kriisejä, ja lääkäri epäili ensin oireiden johtuvan Päivin elämäntilanteesta.
– Totesin lääkärille, etten kuitenkaan saa mielenrauhaa, mikäli MS-taudin mahdollisuutta ei tutkita. Osittain siskoni diagnoosin vuoksi pääsin nopeasti tutkimuksiin, ja sain itsekin diagnoosin.
Apua kuntoutukseen pääsyyn kaukomailta
Parin vuoden päästä diagnoosin saamisesta, vuonna 2005, Päivi pääsi ensimmäistä kertaa sopeutumisvalmennukseen Maskun neurologiseen kuntoutuskeskukseen, ja piti jaksoa erittäin onnistuneena. Hän olisi halunnut kuntoutukseen pian uudelleenkin, muttei onnistunut saamaan siihen maksusitoumusta. Päivi oli fyysisesti hyvässä kunnossa, mutta hänellä oli paljon näkymättömiä oireita.
– Vasta vuonna 2019 löysin apua hakuprosessiin yllättävästä paikasta. Olin ystäväni kanssa Madeiralla vaeltamassa ja edellämme Pico Ruivo -vuorelle kapusi nainen, jolla oli Neuroliiton huivi vyölenkissään. Ilmeni, että hän oli töissä Maskussa. Sain häneltä vinkkejä, mitä asioita hakemuksessa kannattaa kertoa, ja päätin vielä kerran yrittää.
Hakemus tuotti tulosta, ja pian Päivi sai Kelalta soiton, jossa kerrottiin hänen päässeen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen Maskuun. Viimeisimpänä Päivi on ollut MS-tautia sairastavien kuntoutuskurssilla. Molemmat kokemukset ovat olleet hyviä ja hyödyllisiä.
”Yksilökuntoutuksessa pääsin kokeilemaan itselleni uusia liikuntalajeja.”
– Yksilökuntoutuksessa pääsin kokeilemaan itselleni uusia liikuntalajeja, kuten nyrkkeilyä ja trampoliinijumppaa. Fysioterapeutillani Anders Rombergilla oli kattavasti tietoa liikunnan vaikutuksista MS-tautiin. Kuntoutuskurssilla taas on korostunut vertaistuen merkitys. Kenellekään ei tarvitse selittää oman jaksamisensa vaihtelua, ja ymmärrämme toisiamme usein jo puolesta sanasta.
Mahtavaa osaamista ja asiantuntemusta joka saralla
Kuntoutuskurssilla yhtenä teemana oli omien rajojen asettaminen, ja sen myötä myös ei-sanan käytön opettelu. Tätä Päivi harjoittelee nyt myös omassa arjessaan. Kuntoutukselle Maskussa Päivi ei kuitenkaan aio sanoa jatkossakaan ei.
”Työntekijät tuntuvat olevan valtavan innostuneita omasta alastaan.”
– Maskussa on aivan mahtavaa osaamista ja asiantuntemusta joka saralla. Työntekijät tuntuvat olevan valtavan innostuneita omasta alastaan, oli sitten kyse toimintaterapeuteista, uroterapeutista, neuropsykologista tai vapaa-ajan ohjaajista. Hienoa, kun saa täysin keskittyä omaan oloonsa ja itseensä. Saa imeä kaiken mahdollisen tiedon.
Lue lisää asiakastarinoita »
Tutustu harkinnanvaraiseen yksilökuntoutukseen »
Katso kurssitarjontamme »