facebook pixel

Kelan harkinnanvarainen moniammatillinen yksilökuntoutus tukee tule-, reuma- ja yleissairauksissa

Tämä Kelan kustantama kuntoutus tarjoaa yksilöllistä ja tavoitteellista tukea sinulle, jolla on toimintakyvyn haasteita tuki- ja liikuntaelinsairauksien, reumasairauksien tai yleissairauksien vuoksi. Kuntoutus suunnitellaan juuri sinun tarpeisiisi, huomioiden elämäntilanteesi ja voimavarasi. Majoituksen ja täysihoidon sisältävä kokonaisuus antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden keskittyä itseesi ja omiin tarpeisiisi.

Kenelle palvelu sopii?


Palvelu on tarkoitettu niin vastasairastuneille kuin pidempään sairastaneillekin. Voit hakea kuntoutukseen, mikäli:

  • sinulla on tuki- tai liikuntaelinsairaus, reumasairaus tai jokin yleissairaus, kuten diabetes, sydän- tai verisuonitauti tai muu krooninen sairaus sekä mahdollisesti muita sairauksia tai vammoja,
  • kuntoutus on tarpeen työ- tai toimintakykysi tukemiseksi ja
  • kuntoutukselle on määritelty tavoite ja sen tarve sekä hyödyt ovat perusteltavissa.

Yksilökuntoutus sopii erityisesti sinulle, joka olet jo mahdollisesti käynyt Kelan kustantamalla kurssilla, mutta kaipaat yksilöllisempää tukea. Kuntoutukseen voivat osallistua kaikenikäiset aikuiset, joten se käy myös yli 65-vuotiaille.

Oireiden hallinnan ja itsehoidon oppiminen jo sairauden varhaisessa vaiheessa voi merkittävästi tukea työ- ja toimintakykyä. Kuntoutus on myös erityisen tarpeellinen elämän- ja sairaustilanteen muuttuessa, kun kohtaat uusia haasteita toimintakyvylle ja arjen osallistumiselle.

Mikäli kuulut Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen piiriin, et voi hakea harkinnanvaraista kuntoutusta.

Kuntoutus suunnitellaan vastaamaan tarpeitasi ja tavoitteitasi


Olemme sinuun yhteydessä puhelimitse ennen kuntoutuksen alkua. Kuntoutusjakso alkaa asiantuntijoidemme tekemällä tilannekartoituksella, jonka pohjalta laaditaan yksilöllinen kuntoutusohjelma. Ohjelma sisältää sekä henkilökohtaisesti räätälöityjä harjoituksia että ryhmätoimintaa. Tavoitteenamme on auttaa sinua oppimaan toimintatapoja, jotka tukevat arjessa pärjäämistä ja parantavat elämänlaatuasi.

Maskussa tukenasi on kokenut ja osaava henkilökunta


Henkilöstöllämme on pitkä ja monipuolinen kokemus kuntoutustoiminnasta ja erityisesti liikkumiseen liittyvistä toimintakyvyn haasteista. Kuntoutuksessa keskeisenä osana on moniammatillisen työryhmän tarjoama tuki. Työryhmään voivat kuulua erikoislääkärin ohella esimerkiksi fysioterapeutti, toimintaterapeutti, psykologi, sosionomi ja sairaanhoitaja. Työryhmä tekee tiivistä yhteistyötä kanssasi, ja olet mukana kuntoutuksen suunnittelussa jo alusta alkaen. Tavoitteet määritellään yhdessä, jotta ne sopivat mahdollisimman hyvin arkeesi ja elämäntilanteeseesi.

Mitä kuntoutukseen sisältyy ja kuinka se toteutetaan?


Kuntoutukseen sisältyy tavoitteistasi riippuen

  • erikoislääkärin tapaaminen (sisältyy aina)
  • sosionomin, sairaanhoitajan, fysioterapeutin, toimintaterapeutin, psykologin, ravitsemusterapeutin tai lantionpohjaterapeutin tapaamisia
  • kuntouttavaa hoitoa
  • kuntoutuksen ammattilaisten ohjaamia pienryhmiä ja luentokeskusteluja esimerkiksi ravitsemuksesta, liikunnasta, unesta ja kivusta
  • ryhmämuotoista liikuntaa
  • monipuolista vapaa-ajan toimintaa ja mahdollisuus kädentaitojen ohjaukseen joko ryhmässä tai yksilöllisesti.

    Kuntoutus majoituksineen ja ruokailuineen on asiakkaalle maksutonta. Kela maksaa myös matkakorvausta sekä työelämässä oleville kuntoutusrahaa. Kuntoutus toteutetaan pääsääntöisesti kolmessa viiden vuorokauden jaksossa, joiden aikana majoitutaan kuntoutuskeskuksessa kahden hengen huoneissa. Kuntoutusta rytmittävät ruokailut valoisassa ruokasalissa. Tämä kuntoutus voidaan toteuttaa myös avomuotoisesti, jolloin kuntoutuja majoittuu kotonaan.

Hakuohjeet


1. Ota kuntoutus puheeksi lääkärin kanssa. Lääkäri kirjoittaa kuntoutusta suosittavan B-todistuksen.
2. Täytä Kelan hakemus KU132. Kirjaa hakemukseen haluamasi palveluntuottaja, kuten Maskun neurologinen kuntoutuskeskus.
3. Toimita hakemus ja B-todistus Kelaan. Lataa hakulomake (Kela, KU 132) »

Läheisen osallistuminen kuntoutukseen


Läheisellä on tärkeä rooli sairastavan arjessa. Tarvittaessa hän voi olla osan kuntoutusjaksosta kuntoutujan mukana. Jos läheisesi olisi hyvä osallistua kuntoutukseen, ota asia puheeksi lääkärin kanssa, sillä suositus omaisen jaksosta tulee löytyä B-todistuksesta.
Lue läheisen osallistumisen hyödyistä artikkelista: Läheinen mukaan kuntoutukseen »

Kysy lisää kuntoutussihteereiltä

Päivi Loukkaanhuhta ja Mirka Lehtola
etunimi.sukunimi@neuroliitto.fi
puh: 040 133 7010 tai 040 133 7009
kuntoutustoimisto:
mnk-kuntoutustoimisto@neuroliitto.fi

Kuntoutustietoa pähkinänkuoressa

Lue lisää oleellista tietoa sopivasta kuntoutusmuodosta, kuntoutukseen valmistautumisesta ja kuntoutusjaksolla olemisesta.

Tutustu asiakaskokemuksiin

Lue Sanna Turusen ja muiden asiakkaidemme kokemuksia. Yli 90 % asiakkaistamme suosittelisi meitä kuntoutuspaikaksi muillekin.

Moderni teknologia ja esteettömät tilat kuntoutuksesi tukena

Myös kuntoutusmaailma seuraa teknologista vallankumousta, ja markkinoille on tullut erilaisia kuntoutukseen soveltuvia harjoituslaitteita. Maskun neurologiseen kuntoutuskeskukseen on hankittu näistä toimiva ja monipuolinen kokoelma. Uusimpien välineiden lisäksi valoisat ja esteettömät tilat tekevät terapiatuokiot mukaviksi. Käytössämme on useita kuntoutusta ja viihtyvyyttä tukevia tiloja.

Tutustu kuntoutuslaitteisiimme ja viihtyisiin tiloihimme

Maskun neurologinen kuntoutuskeskus on kuntoutujien suosikkipaikka

Kelan harkinnanvaraisen moniammatillisen neurologisen linjan yksilökuntoutuksen vuoden 2024 päätöksistä 44 % oli marraskuun loppuun mennessä kohdistunut Maskun neurologiseen kuntoutuskeskukseen.

Lue koko artikkeli

Tilaa uutiskirje

Lue ajankohtaisia uutisia

Seuraa meitä Facebookissa